15. kesäkuuta 2008

Lähtö kotisatamastaVarsinainen valmistelujen loppuhuipennus kesti kolme päivää. Ensimmäisenä päivänä tyhjensin veneen kotisataman - Peterzensin vierasvenesataman - vierestä http://www.laurapstudio.com/satama.html Lehtisen Karilta vuokraamaani tilaan. Toisena päivänä vene siivottiin kaikkia koloja myöden, kiitos vaimolle. Kolmantena päivänä vene täytettiin matkalle mukaan otettavilla varusteilla, ensimmäisen legin miehistön avustuksella. Lähtöä edeltävänä päivänä oli Peterzensin vierasvenesatamaan kokoontunut mukava joukko eri etapeille osallistuvaa miehistöä ja muita tuttavia. Yhteistyössä saatiin vene lähtökuntoon, vaikka aurinko ja pouta eivät suosineetkaan.
Lähtöajankohta oli 15.6. klo 13.00 ja aamu aukeni aurinkoisena. Tuntui mukavalta kun lähtöä seuraamaan oli vaivautunut ilahduttavan runsaasti tuttavia. Saimme erilaisia läksiäislahjoja mm laulukirjoja kovilla, pehmeillä ja myös läpinäkyvillä kansilla, selviytymistyökaluja, jotka sisälsivät mm kirveen.
Ensimmäisellä legillä miehistöä oli 5 henkeä. Naapurin Ulla ja Kalle, jotka ovat jo kokeneita purjehtijoita kolmen kesän harjoittelun jälkeen. Markku, nuoruuden tuttu ammattikoulu ajoilta lähtien Markku oli ollut merillä nuorena miehenä ja purjehduskokemusta parilta kesältä. Kalevi on tuttava jo kansakoulun ensimmäiseltä luokalta lähtien. Olemme olleet myös työkavereita vuosikymmenien ajan. Kalevi joutui hoitelemaan muutamia asioita vielä ennen lähtöä eikä tullut mukaan ensimmäisenä päivänä vaan ajoi meidät kiinni seuraavana päivänä autolla. Hän hyppäsi mukaan Nauvon ja Korppoon väliseltä lossilaiturilta.
Lähtöhetken koittaessa vaihdettiin viimeiset hyvästelyt. Hyvin aikataulussa irrotimme köydet ja lähdimme liikkeelle ”Tyfoni” – soiden. Parattulan laiturilta saimme äänimerkki konsertin vauhdittamaan matkaa Ströömille, sen eteläpäähän. Meritähdellä ei oltu vielä purjehdittu tänä vuonna, joten purjeitten virittäminen teetti normaalia enemmän töitä, koska köydet kulkivat enimmäkseen vääriä reittejä.
Iniön aukkoa lähestyi samaan aikaan Vuosnaisten suunnasta purjevene. Sain puhelun veneen sähköasennukset tehneeltä Tapsalta, siihen vastasin kuuntelematta, että en voi nyt puhua ja ilmoitin soittavani takaisin. Parin tunnin päästä soittaessani hän kertoi olleensa juuri siinä purjeveneessä ja yrittäneensä tavoittaa meitä. Hän olisi toimittanut mukaan keräämänsä varaosapaketin. Varaosat ovat nyt tulossa muuta reittiä.
Lähdimme aurinkoisessa säässä kevyellä sivutuulella purjehtimaan Iniön aukkoa Etelään tavoitteena Turun Pursiseuran maja Tjärulot. Ensimmäisen tappion jouduimme nielemään, kun perässä tullut Duo lipui hiljaa ohitsemme. Duo ehti saada 1 - 2 mailin etumatkan, ennen kuin saimme Meritähden vauhtiin. Sitten loppuikin yhteinen reittimme.
Vähän matkaa saimme reipasta tuulta vaihtelevista suunnista. Veneen hallinnassa oli tekemistä, koska emme saaneet tuulessa purettua Duon päänmenoksi viritettyjä spiirapuomi järjestelyjä. Käännyttyämme Nauvon ja Korppoon väliseen salmeen oli tuuli täysin vastainen. Annoimme periksi ja jatkoimme lopun matkaa koneella.
Perillä Tjärulotissa ilta oli lämmin ja aurinkoinen. Muu miehistö nautti saunasta ja grillauksen tuloksista, mutta kippari vaipui unten maille kohta kun vene oli saatu kiinnitettyä. Hyvä, että sain purjehdustamineet riisuttua. Markku ja Kalle olivat grillin äärellä pureutuneet perusteellisesti erään kotipaikkakuntamme konepajan historiaan. Myöhäinen oli muuttunut aikaiseksi, kun pojat siirtyivät yöpuulle

Ei kommentteja: