31. joulukuuta 2008

Kalastusta Atlantilla

Purjehduksen ohella olimme valmistautuneet kalastamaan matkan aikana. Las Palmasista hankittiin varustusta mm yksi avomerikela vapoineen ja vieheineen. Olimme saaneet hyviä ohjeita kokeneilta merenkävijöiltä. Yksi tärkeimmistä oli valita riittävän vahva siima. Käytännössä olisi mukavinta nostaa 3 – 6 kg kaloja päivittäin sopivasti kulutuksen mukaan. Ei kuitenkaan voi valita, millaiset ja minkä kokoiset kalat nappaavat kiinni. Varusteet pitää valita isomman mukaan. Ison kalan narraaminen on aina mielenkiinnostavampaa kuin normaalikokoisen.. Ongelmana on saaliin saaminen veneeseen. Jos niitä tulee usein, mitä niillä voi tehdä, kaikkea ei jaksa syödä ja säilytystilat ovat rajalliset. Meidän kohdallamme ei tämmöisiä ongelmia syntynyt, saalis pysyi niukahkona.

Yksi ohje oli että ei kannata yrittää nostaa napannutta kalaa vauhdissa olevaan veneeseen. Nopeuden pitäisi olla alle 5 solmua ( 9 km/h), muuten riski siiman katkeamisesta on liian suuri. Voi olla että saat vain kalan leukaluut. Siima pitäisi kiinnittää niin, että se kulkee mahdollisimman korkealta veneestä veteen. Tällöin kalan on vaikeampi pistää vastaan kun se ensin saadaan pinnalle.

Purjehduskilpailun lisäksi oli suomalaisten kesken aistittavissa myös kalastuskilpailu. Pelin avasi Xia nostamalla 6 kg ( myöhemmin 8 kg ) tonnikalan. Me saimme samanaikaisesti 3 ja 4 kiloiset Dorarot. Innostuneena ilmoitimme saaliistamme Xialle, joka pudotti meidät maanpinnalle ilmoittaen 14 kg tonnikalasaaliista. Varsinainen kilpailu ratkesi tähän. Saimme kerran suurehkon kalan siiman päähän, mutta siitä jäi muistoksi ainoastaan mittavat hampaiden jäljet vaappuun.

Kaikkiaan saimme kolme kalaa. Pieni osa kalasta nautittiin välittömästi raakana ja loput paistettiin päivälliseksi.

Saaliiksi tuli myös lentokaloja, jotka yön aikana vahingossa lensivät veneen kannelle, eivätkä päässeet jatkamaan matkaansa. Lentokalat elävät yleensä vedessä, mutta niillä on alkeelliset siivet joiden avulla ne voivat lentää 50 – 150 m matkoja saalistavia kaloja hämätäkseen. Kalat lentävät yleensä parvissa.


Ei kommentteja: