25. marraskuuta 2008

II - päivä merellä

Leppoisat kelit ovat jatkuneet. Eilen tuuli vaihteli illalla 5 - 7 m/s ja yöllä 3 - 4 m/s välillä. Veneen nopeus vastaavasti vaihteli 2,5 - 7 solmua. Iltapäivällä lisäsimme purjepinta-alaa vaihtamalla genaakkerin genuan tilalle. Spiirasimme sen reilusti puomilla ulos saimme sen toimimaan usean tunnin ajan sellaisena.

Meillä on kaksi käyttökelpoista puomia matkassa, mutta nyt ei ole enää mastolla kiinnityskiskoa. Joudumme kiinnittämään puomit mastoon köysiviritelmillä. Illalla genuan takakulma aukesi puomikiinnityksestä ja me irrotimme koko puomin paikaltaan, leikkasimme enemmän tuuleen jolloin saimme genaakkerin vetämään.

Yöllä etukulman köysi katkesi hankauksesta johtuen. Kookas purje liehui kuin laskuvarjo veneen ulkopuolella. Sukkaan vetämällä sen kokoaminen sujui helposti. Köysi korjattiin ja jatkettiin samalla tavalla. Yöllä ohitimme hiljaisesta vauhdista huolimatta yhden veneen lähietäisyydeltä ja mielestämme saavutimme muutamia, joiden valot näkyivät yön pimeydessä. Meidät ohitti lähietäisyydeltä suurehko purjevene ajaen moottorilla. Omien laskelmiemme mukaan toisena päivänä saimme kasaan noin sata mailia.

Jaakko piti Vesalle yöllä tähtikurssia. Taivaalta oli tunnistettu ainakin Otava, Pohjantähti, Orion ja Seulaset. Jatkokursseja lienee tarjolla vielä ennen kuin maalilinja ylitetään.

Illalla nautimme päivälliseksi luvassa olleen Jaakko´s speciaalin. Ruokajuomana oli tarjolla lasillinen punaviiniä halukkaille, joita löytyi kolme. Olemme ottaneet käyttöön Antin esittelemän vahtivuorojärjestelmän. Siihen kuuluu joka ilta "Happy Hour". Ruokailun jälkeen miehistö tuntui tosi onnelliselta. Perähyteistä kuului kuorsaus yli kaiken muun.

Aamulla oli tarjolla puuroa, jonka viskositeetin Jaakko oli onnistunut saamaan erinomaiseksi. Päivällä tarjottiin lounaaksi Lassen kokkaamana kinkkumakkara - perunakeittoa. Päivälliseksi on luvattu pastaa cornerpihvikastikkeella ( Argentiinalainen jauheliha ).

Radioliikenne on ollut vilkasta. Olemme vastaanottaneet ja lähettäneet useita sähköposteja ja tekstiviestejä. Olemme saaneet tietoja sijainnistamme muihin kilpailijoihin nähden. Olimme ensimmäisen päivän jälkeen omassa ryhmässämme seitsemännellä tilalla ja kokonaiskilpailussa 80 paikkeilla. Olemme myös saaneet uutisreferaatteja kotimaan tapahtumista. Kiitos lähettäjille. Varsinkin tiedot kilpailutilanteesta kiinnostavat, koska emme saa niitä mistään muualta.
Veneiden välinen radioliikenne on myös vilkastunut. VHF :llä vaihdoimme kuulumisia mm yhden amerikkalaisveneen kanssa, joka leikkasi kurssillaan läheltä meitä. He kaipasivat sääraportteja, joita he eivät saaneet mistään muualta. Annoimme tiedot ja lupasimme tietoa jatkossakin jos pysyttelevät takanamme.

Olimme myös yhteydessä Xian kanssa. Heillä oli halu saada yhteys. Motiivi selvisi melko pian kun he kertoivat saaneensa 6kg tonnikalan ja halusivat näennäisesti kysellä ohjeita sen maustamiseen ja laittamiseen.

Kalastus nousi nopeasti meillä prioriteettilistalla korkeammalle ja hetken kuluttua meilläkin oli kaksi uistinta veneen perässä. Tavoitteena on tietenkin yli 6 kg kala. Xialla osaavat varmaan antaa hyviä vihjeitä isojen kalojen laittamiseksi kun harjoittelevat nyt ensin tuo kuusikiloisen kanssa.

Ei kommentteja: