29. marraskuuta 2008

VI - päivä merellä. 29.11.2008 lauantai

Purjehdimme koko yön genualla ja isolla. Ne oli viritetty virsikirjaksi ja genua tuettuna puomilla. Odotettavissa oli vaihtelevaa tuulta ja tämän vuoksi halusimme jättää turvalliset purjeet yön ajaksi. Aamulla päivän valjettua vaihdoimme genuan tilalle genaakkerin. Sen molemmat kulmat olivat tuettuna puomeilla ja pystyimme säätämään sen lähes keskelle ja purjehtimaan myötätuuleen. Iso rullattiin sisään myötäisen ajaksi. Purjehdimme koko päivän suuntaan 260 astetta, eli lähes maalia kohti. Tuuli on
vaihdellut 2,5 - 6,0 m/s. ja nopeutemme 4 - 8,5 solmuun. Aallon korkeus on ollut 2 - 3 m ja pituus yksi kaapelinmitta ( n. 200 m ). Matkaa kertyi oman laskentamme mukaan 24 tunnin aikana n. 150 mailia.

Olemme olleet jo jonkin aikaa pasaatituulten alueella ja meillä pitäisi olla apunamme myös myötävirtaa yhden solmun verran. Veneen mittarien perusteella siitä ei voi olla varma. Pasaatituuletkin ovat heikkoja ainakin toistaiseksi.

Olemme nähneet päivän aikana kolme venettä risteävällä kurssilla. Yhdellä oli AIS lähetin ja sen tietojen mukaan kyseessä oli 109 jalan vene. AISin perusteella on päivän aikana lähistöllä ollut kaksi rahtilaivaa, mutta emme ole saaneet niistä näköhavaintoa.

Tänään emme ole kalastaneet, siihen palattaneen huomenna. Sen sijaan radioliikenne on jälleen ollut vilkasta. Yhteyksiä on ollut suomeen ja suomalaisveneeseen Xia, joka on edessämme n. 30 mailia puolenpäivän paikkatiedon mukaan. Winlink asemista pohjois-amerikan asemat ovat alkaneet toimia ja sieltä saadut yhteydet ovat olleet erittäin nopeita ja tehokkaita.

Keittiö on tarjonnut tänään aamupuuron lisäksi lounaaksi tonnikalasalaattia ja pääruokana keitettyjä perunoita Cornerbeef - kastikkeella ja vihreällä salaatilla.

Nyt on vilkkain pikkujouluaika. Veneessä juhlimme pikkujoulua ripustamalla Martin tuoman pienen joulukuusen veneen kattoon. Joimme sen kunniaksi kahvit jonka kera tarjottiin piparkakut. Martti oli huomaavaisena tuonut molemmat suomesta.

Ei kommentteja: