30. marraskuuta 2008

VII - päivä merellä. 30.11.2008 sunnuntai

Taas on kulunut vuorokausi merellä. Tämän vuorokauden aikana saavutimme yhden rajapyykin kisataipaleella - alle 2000 mailia maaliin. Illalla tuulet olivat erittäin vaimeat. 20 - 22:00 välillä tuulen nopeus oli vain 2 - 4 m/s. Oma nopeutemme sinä aikana vaihteli 2,2 ja 3,5 solmun välillä.
Jätimme illalla purjeiksi genaakkerin ja ison. Yöllä 22 jälkeen tuuli voimistui ja 2 - 3 välillä heräsin rajuun menoon. Tuuli oli noussut 8 - 9 m/s ja keulahytissä tuntui aina välillä, että nyt sukelletaan. Purjeala oli liian suuri voimistuneelle tuulelle. Tilanne ratkesi muutaman hetken kuluttua kun genaakkerin etukulman skuuttiköysi katkesi. Se oli hankautunut poikki puomin kyljessä. Pääsin vapaavuorosta purjeenvaihtotalkoisiin keulahytin kansiluukun kautta. Purjeen vetäminen sukkaan vaati kahden
miehen panoksen kannella. Lopuksi sain genaakkerin viereeni keulapunkkaan. Siellä oli spinnu, mutta sain raivattua itselleni kolon. Loppuyön purjeina olivat genua ja iso. Aamulla tuuli oli tasaantunut ja vaihdoimme jälleen genaakkerin genuan tilalle.
24 tunnin aikana saimme kasaan 140 mailia. Suuntana oli 220 -230, joten ilmeisesti menetämme asemiamme kilpailutilanteessa.

Päivän aikaa 4 miehistön jäsentä huolehti hygieniastaan käymällä uimassa veneen perässä. Mereen mennään turvaliivit päällä ja turvaköysi kytkettynä veneeseen. Suolavesi huuhdellaan pois makeaan veteen kastetulla pyyhkeellä tai parilla litralla makeaa vettä. Tätä pesuvettä alamme tehdä vesikoneella tarpeelliset määrät seuraavina päivinä. Tankkivedet käytämme ruuanlaittoon. Meriveden lämpötila on noussut 24 asteeseen.

Radioyhteydet suomeen olivat tänään erinomaiset ja suuri joukko suomalaisia amatöörejä kävi tervehtimässä taajuudella. Päivittäinen yhteys on taajuudella 14277 USB ja aika 09:00 UTC.

Kalaa yritimme narrata koko päivän vetämällä kahta uistinta veneen perässä. Onni ei ollut myötä. Tuoretta kalaa ei ollut tänään tarjolla.

Miehistö muonitettiin tänään tarjoamalla aamulla puuroa, lounaaksi jotain pastakeittoa pussikeittona. Keittoa jäi sopivasti ja Vesa päivällisen laittovuorossa jatkoi sitä muutamalla perunalla, jauhelihalla ja muilla eineksillä. Soppa maistui ja reippaan annostuksen vuoksi kattilan pohjalle jäi taas mukavat pohjat johon seuraava kokki voi ideoida jatkoa. Ruokalistasta tulee näin liukuva ja siinä on pehmyt laskeutuminen seuraavaan makumaailmaan. Lisäetuna on että kattilaa ei tarvitse tiskata kovin
usein, eikä synny tähteitä.

Ei kommentteja: