1. joulukuuta 2008

VIII - päivä merellä. 01.12.2008 maanantai

Marraskuu vaihtui joulukuuksi, mutta täällä joulun lähestymistä ei huomaa. Ympäristössä tapahtuu muutoksia etenemisen myötä, mutta niistä ei voi ennakoida talven tuloa päinvastoin. Ilma ja vesi on lämmennyt. Ilma on yöllä 22 astetta ja päivällä lähempänä kolmeakymmentä. Meriveden lämpötila on noussut 24 asteeseen.

Jätimme illalla genaakkerin ja ison päälle. Tuuli alkoi voimistua illalla kymmenen aikaa ja otimme genaakkerin alas ja jatkoimme genualla ja isolla. Purjehdimme myötätuulessa leikaten halsseilla n. +/- 30 astetta. Aamuyöllä genua ja iso aseteltiin "virsikirjaksi" ja jatkettiin suunnilleen tuulen suuntaan kuuteen asti aamulla. Silloin päätimme vaihtaa genuan tilalle spinnun. Tällä saimme mukavasti vauhtia lisää. Meno oli kohtalaisen reipasta aina puoleen päivään asti. Saimme kasaan 137 mailia 24 tunnin
aikana.

Tuuli alkoi nousta ja pyöriä puuskissa, eikä spinnu enää pysynyt ryhdissään. Eräs pyörrre keräsi sen rullatun genuan ympäri, eikä sitä tahdottu saada irti. Kääntämällä reilummin tuuleen se lopulta onnistui. Epäonneksemme samaan aikaan kehittyi tuulenpuuska n. 11 m/s. Spinnu täyttyi reippaasti, mutta sivusauma ei kestänyt paineiskua vaan repesi auki koko sivun matkalta.

Otimme rikkoontuneen purjeen alas ja avasimme genuan tilalle. Oli hankkinut käsikäyttöisen ompelukoneen "Kaiser" vuosimalli 1900 luvun alkupuolelta. Kone on hieno sen ajan insinööritaidonnäyte. Tutkimme purjeen vauriot ja purjeneulomo Ropponen & Co otti haasteen vastaan ja aloitti revenneiden saumojen korjaamisen. Vesa ohjasi varsinaista ompeluvaihetta ja "Co" antoi käyttövoimaa pitäen konetta käynnissä sivussa olevaa käsipyörää pyörittäen.

Kuuden tunnin aherruksen jälkeen oli saumaa tehty 25 m ja purje harsottu kasaan. Kone toimi moitteettomasti ja sai kehuja. Ongelmaksi muodostuu jatkossa lanka, jota en ymmärtänyt varata mukaan riittävästi. Pieni korjaus saadaan vielä tehtyä, mutta ei toista tämän luokan ompelu-urakkaa. Spinnu oli ylhäällä uudelleen klo 18.

Ruokalistalla oli tänään aamupuuron ja muiden aamiaiseinesten lisäksi lounaaksi keskipäivän keitto. Keitosta löytyi luultavasti kaikkia mukanamme olleita ruoka-aineita. Sitä oli jatkettu jo muutaman kerran vaihtaen liukuvasti koostumusta. Päätimme nyt tiskata kattilan ja hankkia uuden päiväkeiton "juuren". Päivälliseksi Kale laittoi hienot pihvit, keitetyt perunat ja kastikkeen. Ateria oli makoisa. Illalla nautimme vielä iltakaakaot tummien laivakorppujen kera.

Radioliikenne jatkui vilkkaana. Miehistön hygieniasta huolehdittiin käymällä uimassa veneen perässä. Vesi oli lämmin ja virkistävä. Vesikoneen avulla teimme huuhteluvettä suolan huuhtelemiseksi iholta.

Ei kommentteja: