10. kesäkuuta 2009

Keskiviikko 10.6.2009 Saapuminen Cuxhaveniin


Aamuyöllä auringon nousun aikaan kuulimme VHF :ltä MAYDAY DELAY viestin paikalliselta radioasemalta. Ymmärsimme, että viestin lähettänyt purjevene oli menettänyt peräsimensä ja oli ohjauskyvytön. Viestissä annettiin oletettu sijainti ja kaikkia lähistöllä liikkuvia pyydettiin tarkkailemaan vaikeuksissa olevaa venettä.

Kuulin helikopterin äänen ja näin sen taivaalla. Se lähestyi ulkomereltä päin tehden laajan kaarroksen ja suuntasin sitten kohden meitä. Kopteri laskeutui matalalle ja tuli erittäin lähelle. Se pörräsi lähietäisyydellä niin, että korvat särkivät. Kopterista avattiin sivuovet ja sitä kautta meitä kuvattiin jonkin aikaa. Koneesta ei kutsuttu meitä radiolla. Luultavasti tapaus liittyi vaikeuksissa olleen purjeveneen etsintöihin. Kolmen tunnin kuluttua tuli MAYDAY FENEE ilmoitus. Vaikeuksissa ollut vene ilmoitettiin paikannetuksi ja että apu on matkalla.

Lähestyimme määräsatamaamme Borkumia. Se oli 10 Nm sivussa reitiltämme. Tuuli vaihteli 10 – 15 m/s ja kävi korkeimmillaan 17 m/s. Ennuste lupasi tuulen voimistuvan illalla ja jatkuvan voimakkaana kaksi päivää. Päätimme suunnata Borkumin sijasta suoraan Cuxhaveniin. Siellä olisimme Kielin kanavan suulla ja voisimme lähteä eteenpäin kovemmallakin kelillä.

Muutimme kurssin ulommas merelle. Jouduimme avittamaan menoa koneella parin tunnin ajan. Sen jälkeen pääsimme muuttamaan kurssin niin, että pystyimme jälleen purjehtimaan. Koko matkan Amsterdamin edustalta Elben suulle rannikko on erittäin matalaa ja väylät kulkevat etäällä rannasta.

Elben suistolla liikenne kasvoi. Väylä oli merkattu hyvin ja sitä ruopattiin koko ajan. Lähestyessämme Cuxhavenia tuuli nousi ja sade alkoi. Pimeys ehti laskeutua ennen kuin ehdimme satamaan. Oli jälleen hankala ajaa satama-altaaseen erilaisten valojen peilatessa ja häikäistessä näkyvyyttä. Onnistuimme kiinnittymään yhden laiturin päähän. Tuuli ja altaaseen sisään tulevat mainingit tekivät yön levottomaksi, mutta se ei juuri häirinnyt unta.

Ei kommentteja: