19. kesäkuuta 2009

Perjantai 19.6.2009 Juhannusaatto. Paluu kotisatamaan.

Minulle lankesi pitkä neljän tunnin vahti puolenyön molemmin puolin. Vahdin alussa tuuli voimistui ja luvattu sadekuuro saavutti meidätkin. Purjeita piti reivata ja pukea sadevarusteet. Kaksi tuntia ennen saapumistamme Utön edustalle sade yltyi niin, että oli vaikea tähystää. Plotterin lukukin vaikeutui. Samaan ajankohtaan osui Helsinki – Tukholma laivareitin ylittäminen. Risteilijät tulivat ylityksen aikana molemmista suunnista. Jostain syystä plotteri sekoili pahimpaan aikaan ja laivojen AIS merkinnät plotterilla käyttäytyivät hassusti eivätkä pitäneet yhtä tutkaheijasteiden kanssa. Selvisin tilanteesta kuitenkin ilman kommelluksia. Ruotsin lautat saivat kulkea reitillään rauhassa emmekä joutuneet liian lähelle toisiamme.

Saavutimme Utön sisäänajoreitin paikallista aikaa viideltä aamulla. Uutena haittana oli sankka sumu. Näkyvyys oli tuskin 100 metriä. Plotterin avulla pysyi kiitettävästi reitillä, mutta reitin vapaana oloon tarvittiin tutkaa. Tutkan ja plotterin varassa navigoimme seuraavat kolme tuntia.
Utön jälkeen Kari tuli vahtiin. Sumu hälveni vähitellen. Korppoon ja Nauvon välistä lossiväylää ylittäessämme se oli jo hävinnyt kokonaan.

Viimeisen aamiaisen laittoi Jatta, se maistui kaikille. Minä olin matkan aikana pyrkinyt pitämään aamiaisvuorot itselläni jostain syystä. Olen aina ollut aamuvirkku. Tämän matkan aikana se on hieman lipsunut.

Kiersimme TPS Pyytinkarin saaritukikohdan edestä. Siellä ei vielä ollut ruuhkaa. Kolme venettä oli jo kiinnittyneenä laituriin. Kotisatamaan ajoimme oman mökkirannan edestä. Oli mukava nähdä tutut paikat pitkästä aikaa.

Peterzénsin vierasvenesatamaan. saavuimme klo 10.00 ( UTC). Vastassa oli Marjatta ja satamaisäntä Erik, sekä muita paikalla olleita tuttuja ja tuntemattomia. Paluu ajankohtaan ei oltu järjestetty samanlaisia juhlia kuin lähtiessä. Syynä oli epävarmuus paluuajankohdasta. Nyt ehdimme parhaaseen mahdolliseen aikaan juhannussalon pystytykseen ja juhannussaunaan.

Matkan kestoksi tuli 1 vuosi ja 4 vrk. Matkalla nähtiin, koettiin ja opittiin monenlaista. Nyt on kuitenkin päällimmäisenä tunne että oli kiva tulla takaisin. Yritän tehdä syksyn aikana yhteenvedon matkasta ja laittaa mukaan muutamia videon pätkiä.

Kiitos kaikille, jotka edesauttoivat tämän matkan onnistumiseen.

Ei kommentteja: