7. syyskuuta 2008

07.09.2008 sunnuntai


Olin illalla ilmoittanut, että lähden aamulla lenkille pitkästi aikaa. Matkalla mukana raahatut kävelysauvat kaipaavat ulkoiluttamista. Ilmoitin, että muu miehistö on tervetullut liittymään seuraan, mikäli kiinnostaa. Tein lähtöä ennen seitsemää ja huomasin saavani seuraa. Riitta ja Matti lähtivät mukaan, tosin ilman sauvoja. Jututimme ohi mennessämme tanskalaisen jahdin vartijoita, jotka eivät nyt noudattaneet ohjesääntöä kovin tiukasti. Illalla vahdinvaihdossa oli toinen tyyli. Olisikohan kuningas aamu-uninen ja uskalsivat ottaa sen vuoksi rennommin.


Kävelimme rannan tuntumassa tunnin verran yhteen suuntaan, ja sitten käännyimme takaisin. Huomasimme takaisin tullessa käyneemme toisessa kaupungissa, koska kadunvarsi kyltti toivotti meidät tervetulleeksi takaisin Cascaisiin.

Matkalla nähtiin monenmoista rakennusta vanhaa ja uutta. Suurelta vaikuttanut kasino, patsaita ja muuta erikoisista värikkäitä kasveja unohtamatta. Lenkki kesti yli kaksi tuntia ja sen jälkeen aamiainen maistui.


Aamiaisen jälkeen päätimme lähteä Lissaboniin kaupunkikierrokselle. Ensin oli kuitenkin huolehdittava viikon aikana kertyneistä pyykeistä. Marinan pesukoneen vuokra oli 6 euroa / koneellinen ja kuivausrumpu vielä saman. Valkoiset ja värilliset periaatteella tarvittaisiin 24 euroa ja itse pitäisi valvoa ja laittaa pesuaineet. Tulin siihen johtopäätökseen, ettei pesula enempää maksa. Viimeksi se maksoi 12 euroa isosäkillinen.

Rautatieaseman takana olevassa liikekeskus Jumbossa olisi pesula. Kaupunkikierrosvarusteiden lisäksi otin mukaan yhden säkillisen pyykkiä. Jumboon oli pitkä matka kävellä ja rautatien alittamiseksi joutui hakemaan yli / alikäytävää pitkään ja hartaasti - hikikin tuli. Lopulta paikallinen vastasi kyselyyni hämmentyneenä jotain minkä voisi vapaasti kääntää vaikka ” miks sinä pohjoisen mies sellaista etsit kierrä pään kautta”. Asema olikin pääteasema ja radan toiselle puolelle pääsi vaivatta asemarakennuksen länsipuolelta kiertämällä. Seuraavalla kerralla tietää tämänkin.

Jumbo oli suuri kauppakeskus ja täynnä väkeä. Pesula löytyi, mutta sen piti ainoana liikkeenä olla sunnuntaisin kiinni. Siinä sitä oltiin T-paita hiestä märkänä keskellä ihmisvilinää reppuselässä ja pyykkisäkki tukevasti matkassa. Alkoi tuntua siltä, että tänään on katseltu uusia paikkoja jo aivan riittävästi. Antaa Lissabonin olla, tahtoo takaisin marinaan ja veneelle. reittikin olisi jo opeteltuna aseman länsipäädyn kautta kiertäen takaisin kotiin pyykkinyytti keikkuen.

Riitta ja Matti olivat täynnä tarmoa ja suuntasivat aseman lippuluukulle. Matti lausui ”tuu tikit tu Lissabon änd bäk”. Viesti meni oikein ymmärrettynä perille. He suuntasivat tikitit kourassa laiturille. Minä palasin marinaan. Ajattelin nauttia Lissabonin nähtävyyksistä edustajien välityksellä.


Veneellä mietin, että eiköhän tuommoisen säkillisen pyykkiä pese käsinkin. Ryhdyin toimeen ja tunnin kuluttua mantookin vaijereita koristivat kuivumaan ripustetut puhtaat pyykit. Siivoilin ja valmistelin venettä. Huomasin viereisille laitureille saapuneen kaksi venettä, jotka olivat vetäneet ARC – lipun liehumaan. Tein samoin ja aloin lukea pentterin sohvalla Madeiran purjehdusopasta sillä seurauksella, että Lissabonin matkaajat herättivät minut palattuaan.

Selvityksestä ymmärsin, että Lissabon oli suuri kaupunki. Siellä on uusia ja vanhoja rakennuksia ja paljon ihmisiä. Kaupunkia voi katsella kiertoajelubussin avonaisesta toisesta kerroksesta, kuten he olivat tehneet. Katselimme vielä varmistukseksi reissulla otetut valokuvat, jotka vahvistivat edellä kerrotun.


Matkalla on oltu yli kymmenen viikkoa. Alkaakohan laiskuus vaivata vai alati eteen tulevat uudet kaupungit ja maisemat turruttaa, kun en vieläkään tuntenut suurempaa tarvetta lähteä Lissaboniin.

Ennen illallista teimme laskelmia Dublinin ja Lissabonin välisistä kuluista. Veneen polttoaineet, veneessä laitettu ja nautitut ruoka ja juomat, satamamaksut ja kaasut tekivät 17 euroa/päivä/henkilö. Tätä voinee pitää kohtuullisena.
Riitan valmistaman illallisen jälkeen mentiin nukkumaan ja odottamaan uutta päivää ja suomesta tulevaa uutta miehistöä

1 kommentti:

Unknown kirjoitti...

Kiitos todella mielenkiintoisista matkakuvauksista. Seuraan mielenkiinnolla purjehduksenne edistymistä. Itsekin jokinverran purjehdusmatkoilla mukanaolleena Forssalaisena. Pohjanmeri ja Kanaali on tuttua. Katselin myös satelliitista lähestymistänne Kanarialle. Suotuisia virtauksia teille täältä Kotimaasta toivottaen - Mikko L