2. joulukuuta 2008

IX - päivä merellä. 02.12.2008 tiistai

Tutustuimme yön aamuyöstä uuteen ilmiöön, jonka ristimme "Ellin pikkumatalaksi". Nimi johtuu osittain sääkartassa nimetystä merialueesta, joka on nimetty Ellieksi. Olemme tainneet jo jättää Ellien taaksemme. Kotoinen sanonta, jossa Elli ja kova sadekuuro mainitaan samassa sananparressa ( taisi ollakin Esteri ), vaikutti ilmiön nimeen. Ilmiö toi meillekin vettä ja kasteli ei toivottuja paikkoja.

Jätimme juuri yhteen kursimamme spinnun ylös yötä vasten. Matka jatkui mukavaa vauhtia aina aamutunneille asti. Ennen viittä tuuli yltyi ja edellisestä vahingosta viisastuneena Vesa ja Jaska vetivät spinnun sukkaan ja avasivat genuan tilalle. Tuuli yltyi ja alkoi vaihtaa suuntaa. Pojat ohjasivat vakio tuulikulmaan. Kun vene oli kääntynyt melkein tulosuuntaansa, he käynnistivät moottorin, ottivat purjeet sisään ja palauttivat alkuperäisen kurssin.

Tätä seurasi jonkin ajan kuluttua raju sadekuuro. Veneessä oli kaikki luukut avoinna. Tarvitsimme tuuletusta emmekä olleet vielä saaneet sadetta niskaamme tällä matkalla. Sivuikkunaa suljettaessa oli ikkunan rakoon pimeässä jäänyt verhon kulma. Tämän vuoksi ikkuna vuoti ja vesi tuli suoraan pentterin sohvalle. Sohvatyyny kastui ja alkoi tiputtaa veden suoraan sohvan alle olleeseen muonavarastoon.

Vesaa kuivaili paikkoja ja vahingossa rikkoi muutaman muonavarastossa olleen kananmunan. Rikkoontuneelle kananmunalle piti tehdä jotain. Aamiaisen laittovuorossa ollut Vesa muutti aamiaismenun ja paistoi munat. Munien kanssa on tapana tarjota pekonia. Niin pyrki Vesakin tekemään ja käristi pekonin tapaista. Pekoni oli kuitenkin ilmakuivattua siivutettua kinkkua ja tästä tuli pääkokin ankarat nuhtelut. Kannattaa sulkea luukut kunnolla, kun sade koittaa.

Ajoimme koneella aamun aikana yhteensä 4 tuntia. Sen jälkeen tuuli virkistyi ja jatkoimme purjeilla. Jouduimme ensimmäisen kerran ilmoittamaan konetunneista 24 tunnin raportissamme. Saimme aikaan 117 mailia 24h aikana.

Olimme harmissamme ompelulangan loppumisesta. Vesa sai idean kokeilla miten vanha Kaiser selviäisi, jos käyttäisimme kalastuskelalla olevaa 20 kg dynema siimaa ompeluun. Kaiser teki sillä kiitettävän näköistä tikkiä. Nyt voimme lasketella reippaammin spinnulla onhan meillä kelalla 300 m ompelulankaa jonka lujuus riittää.

Kalella oli pyykkipäivä. Hän pesi pikkupyykin huolella merivedellä. Viimeisen huuhtelun hän teki 3 l makeaa vettä. Mikäli viimeisenkin huuhtelun tekee suolavedellä, imee suola koko ajan ilmasta kosteutta itseensä eikä tahdo kuivua lainkaan.

Ruokalistalla oli tänään edellä kerrotusta johtuen erikoisaamiainen. Munia ja paistettua ilmakuivattua Parman kinkkua. Puuroa oli myös tarjolla. Lounaaksi oli jokin pussikeitto, jota suurustettiin riisillä. Päivällisenä pastaa Corner - pihvi kastikkeella ja vihreäsalaattia.

Leppoisat kelit saivat miehistön lukutoukat töihin. Lasse mm on parissa päivässä lukenut enemmäm kuin edellisenä 10v aikana. Itse luin yhden Vareksen kirjan. Ruumiita tuli runsaasti ja olutta kitattiin mm Vanhassa apteekissa. Parempiakin hänen kirjojaan olen lukenut.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Suomusjärvellä sataa päivittäin. Kuulin Jaskan radioliikennettä mutta R7 ja pikkuteho ei riitä yhteyden saamiseen. Hyviä tuulia toivottaen oh1bv