7. joulukuuta 2008

XIII- päivä merellä. 06.12.2008 lauantai

Tuuli ja meri olivat rauhoittuneet edellisen vuorokauden lukemista. jatkoimme myötätuuleen genualla ja isolla viritettynä virsikirjaksi. Tuuli ja vauhti olivat kohdallaan emmekä muuttaneet purjeita yötä vasten. Jatkoimme niillä pitkälle seuraavaan aamupäivään. Tämä siitäkin huolimatta, että tuuli yritti kerran pyöräyttää meidät ympäri. Aamupäivällä purimme virsikirjan ja jatkoimme isolle ja genualla skuutattuna samalle puolella. Leikkasimme myötätuuleen 30 astetta. Iltapäivän aluksi ajoimme koneella
kolme tuntia tuulen loputtua kokonaan. Tuulen noustua 3 - 4 m/s jatkoimme genaakkerilla ja isolla.

Elimme veneessä UTC aikaa ja sen mukaan rytmitettyä päiväohjelmaa. Olemme nyt siirtyneet pituuspiireillä lähes 30 astetta länteen päätimme siirtää ruoka-ajat kaksi tuntia myöhempään. Auringon nousu ja lasku sopivat silloin paremmin päivärytmiin ja pääsemme totuttautumaan samalla määräsataman St Lucian aikaan.

Kolmastoista päivä merellä oli suomen itsenäisyyspäivä 06.12. Aamiaisella päätimme, että päivää juhlistetaan jotenkin.

Aamun tunteina tuli useita pieniä kevyitä sadekuuroja. Aamiaisen jälkeen näimme uhkaavan sadealueen lähestyvän. Menin veneen perään pesulle ja jäin kannelle odottamaan taivaalta tulevaa huuhtelua. Sade oli reipas ja sain muutkin seurakseni kannelle peseytymään. Näky oli varmaan huvittava kun veneen kannella on koko ukkolauma kelteisillään saippuoituna nauttimassa vesisateesta.
Katsojat olivat kuitenkin harvassa. Peseytyminen tuli sopivasti itsenäisyyspäivän kunniaksi.

Edellisenä päivänä vesikone lopetti makean veden tekemisen. Tänään oli sopivan leppoisa keli ja aikaa tutustua laitteen toimintaan. Laite saatiin lopulta toimimaan. Ongelmien syyksi selvisi putkistoon ja pumppuun päässyt ilma. Koneajon aikana iltapäivällä teimme n. 120 l makeaa vettä etutankkiin.

Päivän menu muodostui seuraavaksi: aamiaisella puuro, lounaaksi hyvin maustettu vihanneskeitto Ála Kale ja päivällisenä lihapyörykät ja nuudelit Jaskan kokkaamana. Ruokajuomana viini ja vesi valinnan mukaan.

Itsenäisyyspäivän kunniaksi veneessä järjestettiin konsertti. Konsertissa esiintyivät Vesa soittamalla "Maamme laulun" klarinetilla. Kale esitti sotilaslaulun ja Jaakko esitti kevyempää musiikkia huuliharpulla.

Juhlien aikana Meritähti kynti Atlantia rauhallisesti siniristilippu perälippuna hulmuten ja kookas sinivalkoinen genaakkeri tiukalle tuuleen pingoittuneena paabuurin puolella.

Juhlien päätyttyä tuuli voimistui ja vauhti kiihtyi. Tätä kirjoittaessani tuuli tuli 110 astetta keulasta styyrbuurin puolelta nopeudella 4,5 m/s. Meritähti sai sillä 7,5 - 8 solmun nopeuden ja reilun kallistuksen.

Ei kommentteja: