10. joulukuuta 2008

XVI- päivä merellä. 09.12.2008 tiistai

Purjehdus oli vauhdikasta. Jatkoimme yön yli genaakkerilla ja isolla leikaten reilusti tuuleen että tosituuli tuli lähes veneen sivulta styyrbuurin puolelta. Nopeutemme vaihteli 8 - 9 solmun välillä ja kävi hetkellisesti yli kymmenen solmun. Tuulen suunta ja nopeus 7 - 8 m/s pysyi tasaisen muutamia puuskia lukuun ottamatta. Illan ja alkuyön ajoimme mukavalla "varmuuskertoimella".

Yön aikana vahdissa laskin saavutettuja maileja. Totesin että 200 mailia 24 aikana olisi saavutettavissa, mikäli pystyisimme säilyttämään siihen mennessä saavutetun jakson keskinopeuden 8,33 kn. Aloimme ottaa enemmän riskejä ja lisäsimme ison purjeen pinta-alaa kohta kun tuuli osoitti heikkenevän ja päinvastoin.

Muutaman kerran tuulenpuuskan aikana olimme menettää veneen hallinnan, mutta onnistuimme kuitenkin aina palauttamaan kurssin ennen nopeuden menettämistä. Suuri pinta-alaisen genaakkerin menettäessä vetonsa on sen täyttymisessä aina suuret riskit. Purje voi pettää saumoistaan tai jokin kiinnityspiste voi pettää.

Köydet ovat kovilla ja ne kuluvat kohdista, joissa syntyy mahdollisesti hankausta. Muutimme köysien paikkoja muutaman tunnin välein, jotta hankautumiset eivät tulisi samaan kohtaan ja johtaisi köyden katkeamiseen.

Vesalla on eniten kokemusta, näkemystä ja intoa purjeiden trimmaukseen. Hän tuli vahtivuoroon minun jälkeeni aamulla kuudelta. kerroin tilanteen ja ehdotin, että hän tekisi pitkän kuuden tunnin jakson vastaten purjeista ja ohjaamisesta. Aamiainen hoidettaisiin muiden toimesta.

Tavoitteessa pysyttiin tunti tunnilta ja viimeisen tunnin aikana riski jäädä siitä hieman nousi tuulen heikentyessä, Vesa otti veneen käsiohjaukseen ja oman sen hetkisten kirjaustemme perusteella saavutimme lukeman 201 mailia. Tarkistettuamme tilanteen myöhemmin meidän oli pettymykseksemme todettava, että tulos oli vain 199,4 Nm. Virallisiin tuloksiin merkittiin 199 Nm.
Meitä harmitti, mutta emme antaneet masennukselle valtaa muutimme omia sääntöjämme. Otettiin mutkan mukaan ja silloinhan 200 meni kirkkaasti rikki. Tämä tulos on kohtalaisen hyvä ja vaatii olosuhteiden ja oikeiden valintojen lisäksi herpaantumatonta tarkkailua koko 24 tunnin ajan.

Olimme VHF kautta yhteydessä Tenarezen kippariin Teemuun. Totesimme olevamme 3 mailin päässä toisistamme. Sovimme, että he ajavat viereemme ja suoritetaan muutama ohitus molemmin puoli paraatipurjeilla miehistöt kannella. Tämä antoi mahdollisuuden hienoihin kuviin ja videoihin.

Tenareze tuli viereemme ja teki ohituksen takakautta, mutta Meritähti oli niin kovassa menossa, että Tenareze ei pystynyt takakautta enää nousemaan ohitse. Vedimme ison sisään ja kuristimme genaakkeria vauhdin hillitsemiseksi. Tenareze paikkasi spinnusta löytyneen pienen repeämän teippaamalla ennen sen nostamista. Saatuaan spinnunsa ylös Tenareze lähti nousemaan takaa paarbuurin puolelta ohitsemme lähietäisyydeltä. Vene oli niin kaunis kuin Swan vaan voi olla ja keinui ylväästi Atlantin aalloilla.
Saimme mahtavia kuvia. Tenarezesta ilmoitettiin samaa meille. Ennen kisan jatkamista Jaakko esitti huuliharpulla VHF välityksellä Tenarezelle Merimiesvalssin. Kiitos takaisin välittyneistä runsaista abloodeista. Toivotettiin toisillemme hyvää matkaa, reippaita tuulia ja reilua kisaa.

Parin tunnin kuluttua alkoi tuntua ettei tilanne ollutkaan reilu. Tenarezen masto eteni etenemistään emmekä saaneet Meritähteä enää samaan vauhtiin jolla olimme ottaneet Tenarezen kiinni. Tuntui, että se vei meiltä vauhdin mennessään.
Päivän ruokalista: Aamiainen normaali puuroa, mysliä, jogurttia, kahvia, teetä tuoremehua. Lounaaksi oli tarjolla Italialainen antipasta Martin kokkaamana. Siihen sisältyi paistettua pekonia, keitettyjä nakkeja, maustettua espanjalaista Curazon - makkaraa, salaattia, oliiveja ja jalopenoja. Päivälliskokkivuoro oli tällä kerralla minulla. Päätin tarjota Corner-pihvi munakkaan ( jauhelihamunakas ) ja riisiä. Hienosäätö ja maustaminen tapahtui pääkokin Kalen ohjeiden mukaan. Munien ja Cornerpihvin annostelun
tein summittaisesti ja siitä seurasi, että lopputulosta ei voinut kutsua munakkaaksi vaan Corner - pihviksi. Tavoite toteutui ja ruoka kelpasi.

Illalla ennen nukkumaan menoa tehtiin vielä tankkiin vettä, makean veden riittävyyden varmistamiseksi. vettä on nyt niin runsaasti, että uskallamme ottaa makeavesi suihkun aina merivedellä peseytymisen jälkeen.

Ei kommentteja: