5. joulukuuta 2008

XI - päivä merellä. 04.12.2008 torstai

Yhdestoista päivä merellä toi mukanaan vaisuina puhaltaneisiin tuuliin uudenlaista vipinää. Tuulen nopeus kasvoi hieman purjehdusreitillämme ja alueelle esiintyi paikallisia matalankeskuksia ja niiden mukanaan tuomia puuskia.

Olimme purjehtineet koko iltapäivän genaakkerilla ja isolla. Meno oli tasaista ja vauhdikastakin. Jätimme ne yöksi. Oman vahtivuoroni loputtua klo 24.00 painuin nukkumaan keulahyttiin. Unen läpi tajusin veneen kovan vauhdin ja keulan rauhattomat liikkeet. Heittelehdin punkan laidasta laitaan samoin kuten hytin kiinnittämättömät tavarat. Välillä veneen keula sukelsi syvään ja tuntui, että nyt leikitään sukellusvenettä.

Jonkin ajan kuluttua kuului kova pamaus ja purjeen läiskytys alkoi kuulua. Nousin kansiluukusta katsomaan mitä on tapahtunut. Genaakkerin skuuttiköyden lukko oli auennut ja genaakkeri lepatti vallattomasti tuulessa. Näin Vesan lähestyvän veneen keulaa otsalampun valossa kontaten elämänlankaan sidottuna, veneen heittelehtiessä vallattomasti aallokossa. Saimme vaivoin yhdessä vedettyä genaakkerin sukkaan. Olin valmiina vetämään sukan kansiluukusta keulahyttiin, mutta tuuli tahtoi saada yliotteen.
Onnistuin kuitenkin pitelemään sen ja lopulta keräämään purjeen hyttiini.

Tuuli oli nopeasti noussut 6 - 7 m/s tasolta 14 - 16 m/s ja puuskaiseksi. Jatkoimme genualla ja isolla. Aamuyön tunteina ne asetettiin virsikirjaksi ja jatkoimme niin läpi koko päivän. Illalla kohtasimme pienen matalan sateineen. Onnistuimme osittain kiertämään sen etelän kautta, mutta purjeita jouduimme reivaamaan ja trimmaamaan ohituksen aikana.

Matala toi mukanaan myös sateen, jonka hyödynsin peseytymällä sateessa. Illansuussa meidät ohitti rahtilaiva n. 1,5 mailin etäisyydeltä. Muita laivoja eikä veneitä ei tullut näkyviin vuorokauden aikana.

Miehistö ravittiin tänään perusaamiaisen lisäksi lounaalla tarjotulla, Vesan valmistamalla Minestrone keitolla ja Martin päivälliseksi valmistamilla muusilla ja lihapyöryköillä. Päivällisellä tarjottiin jälkiruuaksi persikoita.

Vesa suurusti ja täydensi Minestrone keittoa niin, että tullessani syömään myöhemmin en huomannut mitään ongelmaa popsiessani sitä haarukalla.

Illalla saimme väliaikatietoja kisajärjestäjiltä ja sähköpostitse kotoa. Iloksemme saimme huomata, että olemme kivasti keskivaiheilla. Tähän saa olla tyytyväinen vallinneilla keveillä tuulilla. Tuulen nopeus 5 m/s on ollut tällä legillä jo kohtalainen tuuli. Kotivesillä ei sellaisilla tuulilla tahdo viitsiä edes nostaa purjeita. Alirikattu painava veneemme tarvitsisi yli 10 m/s tuulet ja silloin edellytyksen pärjätä muiden mukana paranisivat oleellisesti.

Ei kommentteja: