10. joulukuuta 2008

XVII- päivä merellä. 10.12.2008 keskiviikko

Illalla pohdimme millaisilla purjeilla ajetaan yöhön. Tenareze oli saanut selvästi meitä paremman nopeuden spinnulla, mutta me päädyimme genaakkeriin. Pidimme sitä turvallisempana käytettäessä yön pimeydessä.

Tuulen nopeus vaihteli 6 - 7 m/s yön aikana ja se antoi meille kohtalaisen nopeuden. Tuulen suunta oli muuttunut epäsuotuisammaksi. Emme voineet enää leikata yhtä reilusti VMG olisi pudonnut liikaa ( VMG = maalin lähestymisnopeus ). Nopeutemme maan suhteen ( COG ) vaihteli 6,5 - 8,5 solmun välillä.

Aamulla päivän valjettua vaihdoimme genaakkerin tilalle spinnun ja saimme 1 - 1,5 solmuun lisänopeutta. Spinnulla jatkettiin koko päivä ja se on ylhäällä vielä illallakin tätä kirjoitettaessa. Päivän aikana olemme joutuneet tarkkailemaan paikallisia sadepilviä, jotka saavat aikaan tuulenpuuskia ja voivat rikkoa spinnun. Ensimmäinen pääsi yllättämään lounaan päätteeksi. Saimme kuitenkin vedettyä purjeen sukkaan ennen kuin tuulen voima kasvoi liikaa. Toimenpide sai hien pintaan, mutta palkinto tuli
taivaalta. Mukava sadekuuro huuhteli kansimiehet raikkaalla vedellä. Harvoin sadekuurosta nauttii niin kuin täällä lämpimässä.

Sadepilvet havaitsimme silmin ja niiden läheisyyttä seurasimme tutkan avulla. Kerran eräs pilvi tuli niin lähelle, että vedimme spinnun sukkaan varmuuden vuoksi. Se nostettiin kuitenkin ylös nopeasti.

24 tunnin aikana saimme kasaan lähes 170 mailia. Tenareze oli saanut aikaan selvästi enemmän, mutta lähimmät kilpailijat, jotka olemme itse valinneet, olivat jääneet hieman.

Yöt vahdissa ovat upeita. Kuu valaisee taivaan ja meren pinnan, ilma on lämmin. Vastaavan tunnelman voi saavuttaa elokuisella yöpurjehduksella Suomessa. Lasse sanoi, että eihän tästä puutu kuin pullo olutta ja makkara.

Päivän ruokalista: Aamiainen tavanomainen, lounaaksi valkoviinillä ja merivedellä maustettua parsakeittoa. Viiniä oli jäänyt eilen pullon pohjalle ja sen tasapuolinen jakaminen voitiin tehdä näin, Keitto sai kivan lisämaun. Merivesi tuli keittoon kutsumatta pentterin avoimesta ikkunasta, kun keittopuuhat olivat parhaassa vedossa. Päivällisenä on luvassa pasta carbonada lisättynä Corner pihvillä. Lasse kokkina valmistelee päivällistä parasta aikaa ja ilmoitti juuri, että tarkempi määrittely tehdään
sen mukaan mitä käytetyistä aineksista tulee.

Tällä hetkellä vaikutta siltä, että ehdimme maaliin vielä perjantain aikana. Todennäköisesti emme kuitenkaan valoisaan aikaan, mikä olisi ollut toivottua. Emme kuitenkaan aio jäädä odottamaan lauantaita ja päivän valoa.

Ei kommentteja: