6. syyskuuta 2008

06.09.2008 lauantai

Herätys 05.30. Tarkoituksemme oli lähteä liikkeelle heti, kun aamuhämärä sen sallii. Kalastaja-aluksia oli virrannut merelle jo parin tunnin ajan. GPS paikannus mahdollistaa pyydysten löytämisen pimeässä tai ainakin niiden lähelle ajamisen.
Olimme lähtövalmiina ennen aamunkajastusta. Päätimme kuitenkin nauttia varhaisaamiaisen ennen lähtöä. Listalla oli mm kaurapuuroa normaaliin tapaan. Aamiaisen jälkeen 06.55 irrotimme köydet ja lähdimme matkaan. Ranskalaisveneessä oli vielä hiljaista.


Edellämme ajoi ulos pieniä soutuveneen kokoisia veneitä. Niissä oli yksi mies, ei pelastusliivejä, mutta toisilla oli sentään jonkinmoinen lamppu kulkuvalona. Siellä ne keikkuivat kovassa mainingissa, joka oli lähes yhtä korkea kuin näiden veneiden pituus.

Tuuli oli olematon 1 – 3 m/s, joten ajoimme koneella 6 solmun nopeudella. Matka kestäisi tällä nopeudella 7 tuntia. Eilisen kovan tuulen jäljiltä Atlantilta tuleva maininki oli korkea. Arvioimme sen ensin kerrostalon korkuiseksi, mutta lopulta päätimme että ilmoitetaan sen olleen talon kerroksen korkuisen. Vene ja miehistö saivat sellaista kieputusta, että olisi luullut sisuskalujen olevan pelkkää vatkulia ( mitä lieneekin? ). Mikäli matkalla olisi otettu verikoe, ei putkiloa olisi tarvinnut laittaa sellaiseen heiluriin. Sen olisi voinut jättää vaikka tiskialtaaseen ja toimittaa satamassa laboratorioon.

Väistelimme taas pyydysmerkkejä ahkerasti. Aurinko alkoi lämmittää mukavasti. Lämpöä oli jo 30 astetta ja lisää oli luvassa. Yritin lukea kesken olevan kirjan loppuun, mutta puolen tunnin lukemisen jälkeen oli lopetettava, tunsin merkkejä huonosta olosta. Ne menivät kuitenkin ohi kun lopetin kirjaan tuijottamisen ja aloin seurata horisonttia.


Cascaisten satamaan sisään ajaessamme kiertelimme ensin ankkurointialueen ja totesimme siellä olevan monta matkalla tutuksi tullutta venettä. Ankkurissa oli myös mahtavan kokoinen katamaraani. Se oli rakennettu nopeaksi kilpaveneeksi, eikä siinä näkynyt kruisailu veneiden mukavuuksia. Varsinainen helmi oli satamasta bongattu tanskan kuninkaallinen jahti, joka oli ankkuroituna ulkopuoliseen laituriin. Myöhemmin saimme tietää, että se oli 10 pv vierailulla ja mukana oli kuningasperhettä.


Kiinnityimme ensin polttoainelaituriin ja tankkasimme dieseliä 45,3 l hintaan 1,332 €/l. Suoritin samalla stopilla sataman sisään kirjautumisoperaatiot. Venedokumenttien, passien ja tulliselvitysten lisäksi nyt tarvittiin kopio venevakuutuskirjasta. Eivät päästä ajelemaan marinaan sisään, ellei ole varmuutta vakuutuksesta. Kysyin alennusta ARC :hen osallistumisen perusteella. Sain kuulla, että nauttisimme jopa 20% alennuksesta sillä perusteella. Vuorokausimaksu olisi meille vain 42 euroa. Normaalitaksa olisi yli 50 euroa, onhan sitä siinä. Satama kyllä osoittautui jälkeenpäin erittäin laadukkaaksi ja viihtyisäksi. Ainoa puute oli, että langaton netti kantanut laituripaikallemme asti.

Saimme numeroidun paikan L03. Vihdoin kun ehdimme paikallemme, oli siellä kolme marinan henkilöä ottamassa vastaan köysiämme. Liekö tämä ollut normaalia hyvää palvelua vai varmuustoimenpide muiden veneitten suojaamiseksi.


Kävimme suihkussa, tutustuimme marinaan ja minä otin taas reilut päiväunet, joiden lomassa sain luettua kesken olleen kirjan loppuun. Herätyksenä, kutsu syömään toimi nyt, kuten yleensäkin, hyvin ainakin yhtä hyvin kuin herätyskello. Tarjolla oli pastaa, eikä ollut välipäivää punaviinin suhteen. Tämänkertaisen viinin hinta oli 1,67 euroa/pullo. Jälkiruokana oli jäätelöä kupista ja kuppi tuli tyhjäksi.

Iltaa vietettiin katsomalla televisiosta Eurovision tanssikilpailuja ”Tanssi tähtien kanssa” – sarjan Eurooppa - osiota. Suomalaiset tanssivat hienosti ja tyylikkäästi. Valitettavasti tuomarit, eivätkä puhelinäänestäjät ymmärtäneet antaa riittävästi pisteitä. Tanskalaisten edustaja sitä vastoin sai pisteitä. Kuninkaallisella jahdilla oli varmaankin kova meno päällä kun kuningas ja kuningatar alkoivat tavoitella tämän menestyneen HIP-HOP kappaleen askelkuvioita. Ainakin sieltä aamulla kiikutettiin ulos muutama tyhjä viini ym pullo, joten uskoa sopii että menestystä oli juhlittu. Eivät huomanneet kutsua pohjoismaisen naapurikansan edustajia mukaan.

Ei kommentteja: